Auto van de zaak versus zakelijke fiets

Als je jouw eigen bedrijf hebt, zijn er veel beslissingen die je moet nemen. Eén daarvan is hoe je jezelf van de ene naar de andere plek brengt terwijl je aan het werk bent. Je hebt misschien gehoord van een “auto van de zaak” en een “zakelijke fiets”. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van beide, zodat je kunt beslissen welke het beste bij jou en je bedrijf past.

Auto van de zaak versus zakelijke fiets
Wat is beter voor jouw bedrijf? Een auto van de zaak of een zakelijke fiets?

Auto van de zaak:

Voordelen:

 • Met een auto van de zaak kun je snel en gemakkelijk naar afspraken en vergaderingen gaan, vooral als ze verder weg zijn.
 • Het kan een professionele uitstraling geven aan je bedrijf, vooral als je klanten moet ontmoeten of goederen moet leveren.
 • Je kunt ook tijd besparen omdat je niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer of het vinden van een parkeerplek.

Nadelen:

 • Auto’s kosten veel geld, niet alleen om te kopen of leasen, maar ook om te onderhouden, te tanken en te verzekeren. Dit kan een grote hap uit je winst nemen.
 • Sommige steden hebben milieuzones waar je misschien niet met een auto van de zaak mag rijden, vooral als ze niet milieuvriendelijk zijn.

Zakelijke fiets:

Voordelen:

 • Een zakelijke fiets is een milieuvriendelijke optie. Je produceert geen vervuilende stoffen en het is goed voor je gezondheid.
 • Het kan kosten besparen omdat fietsen veel goedkoper is dan autorijden. Je hebt geen brandstofkosten, verzekeringen zijn goedkoper en fietsen hebben minder onderhoud nodig.
 • Je kunt soms sneller zijn dan met de auto, vooral als je in een drukke stad woont waar verkeer vast kan komen te zitten.

Nadelen:

 • Als je verder weg moet, kan het langer duren om met de fiets te reizen dan met de auto.
 • Je bent meer afhankelijk van het weer. Als het regent, kan fietsen minder prettig zijn.

Het kiezen tussen een auto van de zaak en een zakelijke fiets hangt af van jouw specifieke situatie. Denk na over hoe ver je moet reizen, hoeveel geld je wilt uitgeven en wat het beste past bij de uitstraling van jouw bedrijf.

Fiscale voordelen

Zowel een auto van de zaak als een zakelijke fiets kunnen fiscale voordelen hebben:

Auto van de zaak:

 1. Aftrekbaarheid van kosten: De kosten die verband houden met het gebruik van een auto van de zaak, zoals brandstof, onderhoud, verzekering en afschrijving, kunnen vaak als zakelijke kosten worden afgetrokken van de belastingen.
 2. Bijtelling: Als je een auto van de zaak ook privé gebruikt, moet je mogelijk bijtelling betalen. Dit is een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld en waarover je belasting moet betalen. De hoogte van de bijtelling hangt af van onder andere de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de auto.
 3. Investeringaftrek: In sommige gevallen kunnen de kosten van het aanschaffen of leasen van een auto van de zaak in aanmerking komen voor investeringsaftrek, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Zakelijke fiets:

 1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: Als je een zakelijke fiets aanschaft, kan dit mogelijk in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, waardoor je een deel van de kosten kunt aftrekken van je belastbaar inkomen.
 2. Fietsplan: Sommige werkgevers bieden een fietsplan aan als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij kun je een fiets aanschaffen via je werkgever, waarbij je de kosten in termijnen kunt betalen met belastingvoordeel.
 3. Kilometervergoeding: Als je de zakelijke fiets gebruikt voor zakelijke ritten, kun je mogelijk een kilometervergoeding ontvangen van je bedrijf. Deze vergoeding is belastingvrij tot een bepaald bedrag per kilometer.

Heb je hier vragen over? Als Boekhouder-ZZP specialiseren we ons in het optimaal adviseren van zelfstandig ondernemers. Neem contact met ons op om te bepalen welke optie het meest voordelig is voor jouw situatie.