Belastingdienst pakt auto v/d zaak aan

Belastingdienst pakt auto v/d zaak aan

De Belastingdienst gaat strenger controleren op het privégebruik van de auto van de zaak, nu uit onderzoek blijkt dat er nog enorm mee gefraudeerd wordt.

Belastingdienst pakt auto v/d zaak aan

Op basis van steekproeven en controles stelt de fiscus vrijdag dat zeker 40.000 bestuurders ten onrechte hebben gemeld dat ze hun auto van de zaak niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruiken. Er staat een boete op van zeker 5.000 euro.

In totaal hebben 250.000 van de twee miljoen mensen met een auto van de zaak zo’n verklaring ingediend.

Op allerlei manieren wordt geprobeerd onder de belasting uit te komen. Sommigen vervalsen de rittenregistratie, soms worden kilometertellers teruggedraaid of kentekenplaten van de privéauto op de leaseauto geschroefd.

Ook kreeg de fiscus smoezen over een niet-bestaand ziek kind dat snel weggebracht moest worden of waren er vervalste processen-verbaal van een diefstal van kentekenplaten waarmee de niet-bestaande dief zou hebben rondgereden.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) is verbaasd dat mensen zich in de meest onmogelijke bochten wringen. ‘Het gaat soms om mensen die per persoon meerdere dure auto’s van de zaak rijden en die donders goed weten dat ze de regels overtreden.’

Iedereen die een verklaring heeft ingeleverd over het privégebruik, krijgt een brief van de fiscus.