Eindejaarstips voor de zzp’er van zzp-boekhouder

Eindejaarstips voor de zzp’er op, die stelt zzp-boekhouder altijd samen.

Uitstelportaal opnieuw open

De Belastingdienst  heeft het digitale uitstelportaal vanaf 4 november weer geopend. Als zzp’er kunt u uitstel aanvragen via uw digid. Veel zzp’ers hebben hier mede door de teruglopende inkomsten door de coronacrisis behoefte.  De belastingschulden waarvoor uitstel wordt verkregen, moeten in beginsel vanaf 1 juli 2021 worden afgelost. Hiervoor krijgen ondernemers 36 maanden de tijd.

Gaat u nog aankopen doen. Maak gebruik van de investeringsaftrek (KIA)

Koopt u in 2020 voor 2.400 euro of meer aan vaste activa – aanschaf duurder dan 450 euro excl btw per stuk- dan heeft u recht op 28 procent investeringsaftrek. De grens ligt tussen de 2.400 euro en de € 323.544 per jaar. Twijfelt u om nog een investering te doen, overleg dan met uw administratiekantoor.

 

Eindejaarstips voor de zzp’er

Verkoopt u binnen vijf jaar een investering waarop u KIA kreeg weer dan moet u desinvesteringsbijtelling betalen.

Eindejaarstips voor de zzp’er, Lijfrente kopen voor pensioen

Als zzp’er bouwt u geen pensioen op. Dat betekent geen spreekwoordelijke man overboord. U kunt uiteraard ook sparen door u eigen woning af te lossen. Of te beleggen in bv bitcoins.  Heeft u een hoge winst en wilt u die drukken, of heeft u geen pensioen opgebouwd en heeft u liggende gelden dan is het kopen van een lijfrente een optie. Het is nu een extra aftrekpost voor de IB en tzt is deze uitkering wel belast, maar ws tegen een veel lager tarief.

De betaalde lijfrente is aftrekbaar als sprake is van onvoldoende pensioenopbouw en u aan het begin van het jaar nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt heeft.

U of uw verzekeraar bepaalt de ruimte aan de hand van de aangiften Inkomstenbelasting van de afgelopen jaren. Wilt u een fiscaal voordeel u kunt als u nog geen pensioen heeft opgebouwd max 12 mille als lijfrente kopen. Fiscaal aftrekbaar, voordeel kan 49.5 procent zijn. Doordat het tarief in de inkomstenbelasting gaat dalen heeft u nu fiscaal veel meer voordeel van de aankoop van de lijfrente dan als u dat zelfde bedrag over drie jaar zou storten.

Gevolg van de lijfrente-aankoop is ook dat uw box 3 en de aanslag inzake box 3 lager wordt. U kunt uw vermogen ook verlagen door te investeren in een schip of in een auto.  Of u vraagt een voorlopige aanslag aan en betaalt vooruit.

Starter mag willekeurig afschrijven

Elke zzp’er dient zijn investeringen duurder dan 450 euro excl; btw activeren en afschrijven in vijf jaar. Alleen de starter heeft een bijzondere positie. Die mag in de eerste drie jaar willekeurig afschrijven. Heb je een hoge winst schrijf dan veel af.

Factuur in december of in januari

Wanneer je in december werkzaamheden verricht kan je of in december of ianuari 2021 de factuur sturen. Stuur je die in 2020 dan draag je de btw af in januari 2021, ander in april 2021.

Fiscale  oudedagsreserve

Als zzp’er kunt u gebruikmaken van de fiscale  oudedagsreserve, de FOR. U mag -als uw vermogen in de zaak niet lager is dan uw te doteren bedrag aan de FOR- elk jaar 9,8 % van de nettowinst doteren. Maximaal is dat € 8.946 per jaar. U betaalt nu 0.0 euro aan Inkomstenbelasting over dat bedrag maar dient daar te zijner tijd wel een lijfrente voor te kopen, die dan weer belast is. Bij het staken van uw zaak of bij het bereiken van de AOW-leeftijd, moet over de oudedagsreserve fiscaal worden afgerekend. Formeel is de FOR dus niets anders dan  een belastingschuld.

Ons advies is om alleen toe te voegen aan de FOR als u 49.5 procent aan Inkomstenbelasting dient te betalen.

Eindejaarstips voor de zzp’er,Staat er nog niet-benutte-zelfstandigenaftrek open?

De zzp’er die jaarlijks 1.225 uur of meer voor zijn zaak werkt heeft recht op zelfstandigenaftrek. Had u in een jaar minder winst, maar wel 1.225 uur gewerkt dan heeft u nog recht op niet-benutte-zelfstandigenaftrek. 2020 is het laatst jaar dat u de niet-benutte aftrek uit 2011 mag verrekenen. Dus laat uw boekhouder even zijn stoffige – of digitale archief induiken.

Eindejaarstips voor de zzp’er, Elektrische auto en de bijtelling

Het bijtellingspercentage voor de elektrische auto was ooit 4 procent. In 2020 is de bijtelling  8 procent  tot een cataloguswaarde van 45 mille. Daarboven dient u 22 procent aan bijtelling af te tikken.

 

Eindejaarstips voor de zzp’er

Let op want volgend jaar stijgt de acht procent naar 12% procent bij een cataloguswaarde 40 mille.

Het verlaagde 60 maanden is 5 jaar geldig. Daarna stijgt ze naar 22 procent.

 

Periodieke giften

Het gaat u als zzp’er voor de wind en u heeft een goede inborst en sociaal karakter. U kunt dan periodieke giften aan goede doelen doen. U doet dit in de vorm van vaste en gelijkmatige periodieke uitkering. Legt u dit ook vast in een notariële of onderhandse akte van schenking, dan heeft u een extra aftrekpost voor de IB. U dient in deze akte wel aangeven dat u minimaal vijf jaar de gift doet.

Investeer in 2020 in tweede woning i.p.v. in 2021

De overdrachtsbelasting stijgt in 2021 van 2 procent naar 8 procent. Als u in 2020 koopt is dat 6 procent aan overdrachtsbelasting goedkoper dan in 2021.

Meewerkbeloning fiscaal partner

Heeft u als ZZP’er een partner die meewerkt in uw bedrijf, dan kunt u ervoor kiezen deze partner een arbeidsbeloning toe te kennen, weet zzp-boekhouder.

Bij een beloning van € 5.000 of hoger kunt u deze als bedrijfslast in mindering brengen op uw ondernemingswinst. Heeft uw partner zelf een baan (inkomen) dan is dit niet altijd voordelig, werkt uw partner niet of valt hij/zij in een lagere belastingschijf dan kan dit zeer interessant zijn.

U kunt ook kiezen voor de meewerkaftrek. De meewerkaftrek bedraagt tenminste 1,25% en maximaal 4% van de winst. Voorwaarde is dat uw partner meer dan 525 uur meewerkt.

 

 

Check verliesrekening in de inkomstenbelasting

Heeft u als zzp’er verlies geleden in eerdere jaren en nu een zeer goed jaar. Dan mag u verlies uit het verleden alsnog verrekenen. Check dit bij uw zzp-boekhouder.

Wilt u nog meer Eindejaarstips voor de zzp’er bel dan zzp-boekhouder. 06-13936399 of mail naar info@zzp-boekhouder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *