Boekhouder ZZP

Goed nieuws: ‘Overheid kan garant staan voor lening MKB’er’

Goed nieuws: ‘Overheid kan garant staan voor lening MKB’er’

De MKB’er die moeilijk aan krediet kan komen, krijgt extra ondersteuning van de overheid, weet Boekhouder ZZP.

Goed nieuws: ‘Overheid kan garant staan voor lening MKB’er’

De garantieregelingen voor het bedrijfsleven worden uitgebreid en verlengd. Dat zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een interview op Nu.nl.

‘Kredieten voor goede ondernemersplannen zijn de smeerolie voor de motor van onze economie’, aldus Verhagen. ‘De overheid kan koudwatervrees bij banken wegnemen door garant te staan voor een deel van de lening. Dat geeft het zetje om de lening toch te verlenen.’ Het stijgende gebruik van de garantieregeling voor het midden- en kleinbedrijf toont aan dat ondernemers de regeling als nuttig ervaren. Gevolg is wel dat het garantiebudget voor dit jaar bijna op is. Daarom wordt het verhoogd van 765 miljoen euro naar 1 miljard euro. Bovendien wordt de garantieregeling voor grotere bedrijven – die is ingesteld tijdens de kredietcrisis in 2008 – met tenminste een jaar verlengd. De tijdelijke regeling zou eigenlijk per 1 januari 2012 komen te vervallen.

Volgens minister Verhagen staat het Nederlandse bedrijfsleven er beter voor dan tijdens de kredietcrisis, maar is de situatie op de financiële markten wel zorgelijk. ‘Ik wil voorkomen dat ondernemers hierdoor in de knel komen,’ aldus de bewindsman. ‘Voldoende financiering voor hun groeiplannen blijft essentieel.’