Het inbrengen van een Youngtimer in de zaak en de bijtelling: Wat je moet weten

Als je denkt aan het aanschaffen van een auto voor je bedrijf, heb je misschien gehoord van het concept “youngtimer”. Dit zijn auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, maar nog steeds in goede staat verkeren. Hier is wat je moet weten over het opnemen van een youngtimer in je bedrijf en hoe je de bijtelling kunt beheren.

Het inbrengen van een Youngtimer in de zaak en de bijtelling
Een youngtimer zoals bijvoorbeeld een Audi A3, VW Jetta, Honda Civic, of BMW 3-serie, kan fiscaal slim zijn om in te brengen in je onderneming. Maar neem het wel eerst even op met je boekhouder.

Wat is een Youngtimer?

Een youngtimer is een auto die ouder is dan 15 jaar, maar nog steeds in goede staat verkeert. Ze kunnen vaak worden gekocht tegen lagere prijzen dan nieuwe auto’s en kunnen een interessante optie zijn voor ondernemers die op zoek zijn naar een voordelig alternatief.

Het inbrengen van een Youngtimer in je bedrijf:

Als je een youngtimer in je bedrijf wilt opnemen, kun je deze als zakelijk vermogen beschouwen. Dit betekent dat je de kosten van de aanschaf, het onderhoud, de verzekering en andere gerelateerde uitgaven kunt aftrekken als zakelijke kosten. Dit kan helpen om je belastbare winst te verlagen en dus minder belasting te betalen.

De bijtelling bij een Youngtimer:

Bij het privégebruik van een youngtimer geldt een bijtelling, vergelijkbaar met die bij modernere auto’s. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en wordt opgeteld bij je zakelijke inkomen waarover je belasting moet betalen.

Maar omdat youngtimers ouder zijn, wordt de bijtelling berekend over de waarde in het economisch verkeer in plaats van de cataloguswaarde. En dat kan flink schelen.

Waar moet je op letten?

Is het nu financieel voordelig om een youngtimer in je bedrijf op te nemen? Hoewel de aanschaf- en onderhoudskosten vaak lager zijn dan bij nieuwe auto’s, kunnen de bijtellingskosten oplopen, vooral als je de auto veel privé gebruikt.

Als zzp’er is het daarom slim om advies in te winnen bij een boekhouder of belastingadviseur voordat je een beslissing neemt over het opnemen van een youngtimer in je bedrijf. Boekhouder-ZZP heeft ruim ervaring met youngtimers en wij helpen je graag de financiële implicaties te begrijpen en ervoor te zorgen dat je de juiste stappen neemt om te voldoen aan de fiscale regels.