Hoe kunt u als ZZP’er nog pensioen opbouwen

Hoe kunt u als ZZP’er nog pensioen opbouwen

Dat is een vraag die veel ZZP’er stellen.

De AOW wordt afgeslankt en de AOW-gerechtigde leeftijd gaat omhoog. Gevolg: u moet zelf iets regelen. De mogelijkheden op een rij:. Vrijwillig pensioen opbouwen Zelfstandig ondernemers mogen –normaliter- nog tien jaar lang vrijwillig pensioen opbouwen via het pensioenfonds van het bedrijf waar zij het laatst in loondienst waren.

Hoe kunt u als ZZP’er nog pensioen opbouwen

Alle pensioenpremies die u betaalt, kunt u in aftrek brengen op de winst.

Let op: Het pensioenfonds moet de vrijwillige voortzetting wel toestaan. Verplicht pensioen opbouwen Sommige ondernemers vallen onder een verplichte bedrijfs- of beroepspensioen- regeling. De premies die u betaalt aan een bedrijfstakpensioenfonds voor verplichte deelname zijn aftrekbaar. Let op: M.i.v. 1 januari 2015 krijgt u te maken met beperkingen voor de pensioenopbouw.

De fiscale aftrekbaarheid van de premies is dan gebonden aan een aantal voorwaarden en aan een maximum dat bepaald wordt door de ondernemingswinst. Opbouw via lijfrente Heeft u als ZZP’er een lijfrenteverzekering afgesloten en/of stort u bedragen op een geblokkeerde lijfrentespaarrekening/lijfrentebeleggingsrekening, dan zijn de premies of stortingen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Let op: De tzt te ontvangen uitkeringen zijn wel belast. De premie is alleen aftrekbaar als u in een jaar te weinig pensioenopbouw heeft (jaarruimte) of als u in de afgelopen zeven jaren te weinig pensioen heeft opgebouwd (reserveringsruimte). Tip: Volgend jaar zijn de advieskosten niet langer fiscaal aftrekbaar.

Fiscale oudedagsreserve (FOR) Als ZZP’er mag u een deel van de winst toevoegen aan de oudedagsreserve. Voordeel: Hierover betaalt u nu geen inkomstenbelasting. De voorwaarden zijn: U moet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. U mag 12% van de winst met een maximum van € 9.542 als aftrek opvoeren.

Let op: Heeft u Eventuele pensioenpremies al van de winst zijn afgetrokken, dan dient u deze van de maximum donatie aan de FOR af te trekken.

Pas op: Reken u niet rijk! De oudedagsreserve is belastinguitstel. Over het gedoneerde bedrag dient u tzt nog wel belasting te betalen. Vaak is toevoeging alleen aantrekkelijk als u 52 procent hierover had moeten betalen. In deze crisistijd benutten veel ZZP’ers de FOR echter ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *