Boekhouder ZZP

Jaarrekening geen noodzaak voor zzp’er

Jaarrekening geen noodzaak voor zzp’er. Veel zelfstandigen zonder personeel laten onnodig een jaarrekening opmaken. Van de fiscus hoeft dit namelijk niet. In het verleden was het wel noodzakelijk, maar de laatste jaren voldoet een balans- en winst-en verliesrekening. De kosten daarvoor betaalt u al in de maandelijkse termijnen aan uw boekhouder.

Jaarrekening geen noodzaak voor zzp'er

Jaarrekening niet verplicht voor de zzp’er

De balans betreft de stand van zaken op 31 december, hierop staan bezittingen (inventaris, vorderingen en liquide middelen) en schulden (te betalen omzetbelasting, lening, eigen vermogen, crediteuren).
Inkomstenbelasting.

Uit het boekhoudpakket van je boekhouder komt ook de winst- en verliesrekening waarop omzet (exclusief btw) staat en kosten (exclusief btw) staan. Deze bedragen neemt uw boekhouder over in de aangifte IB.

Jaarrekening is een boekwerk

Ga daarom niet akkoord met het voorstel van de boekhouder om specifiek een jaarrekening op te stellen. Dit is niet verplicht. Wilt u er wel een hebben. Dan krijgt u een boekwerk met een uitgebreide balans- en winst- en verliesrekening -met toelichting en kengetallen- en kost vele honderden euro’s.

In het verleden werden dit soort boekwerkjes standaard gemaakt. In tijd van coronacrisis dient ook de zzp’er in de kosten snijden. Dan is het niet laten opmaken hiervan een goed begin.

Jaarrekening geen noodzaak voor zzp'er

De bank

De jaarrekening is dus niet verplicht om aan uw verplichtingen richting de fiscus te voldoen. Wel kan ze handig zijn in andere situaties. Banken nemen niet altijd genoegen met de uitdraai van de balans- en winst- en verliesrekening bij de aanvraag van een lening of hypotheek.
In dat geval kan je boekhouder alsnog de jaarrekening opstellen en stuurt hij daarvoor een factuur.

Heeft u vragen over de balans of uw boekhouding. Bel zzp-boekhouder voor meer informatie (06-13936399). Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar. Ook in het weekend en door de week tot 22.00 uur. Of volg onze tips via social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *