Profiteer in 2024 van bpm-vrijstelling voor bestelauto’s

Is uw bestelauto afgeschreven en wilt u nog wel fiscaal voordeel behalen. De aanschaf van een nieuwe bestelauto is in 2024 nog interessant. Dan is er nl. nog sprake van de vrijstelling voor de bpm. Met ingang van 1 januari 2025 zal deze vrijstelling namelijk worden afgeschaft.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm)

De bpm is een heffing die van toepassing is op personenauto’s en motoren, maar onder bepaalde voorwaarden ook op bestelauto’s. Deze belasting wordt geïnd bij de aankoop van een nieuw voertuig. Ondernemers die kunnen aantonen dat zij de bestelauto minstens 10% zakelijk gebruiken, komen in aanmerking voor een bpm-vrijstelling. Het bijhouden van een kilometeradministratie is hiervoor niet nodig.

Profiteer in 2024 van bpm-vrijstelling voor bestelauto's

Bpm-vrijstelling stopt in 2025

De overheid heeft besloten om de vrijstelling van bpm voor de aanschaf van nieuwe bestelauto’s per 1 januari 2025 te beëindigen. Dit betekent dat de kosten voor deze bestelauto’s voor ondernemers aanzienlijk zullen stijgen. Zo bedraagt bijvoorbeeld de bpm voor een dieselbestelauto met een catalogusprijs exclusief btw van € 55.000 meer dan € 15.000. De hoogte van de bpm volgend jaar hangt af van de CO2-uitstoot van het voertuig.

Bpm-vrijstelling?

Ondernemers hebben nog de mogelijkheid om in 2024 een bestelauto aan te schaffen zonder bpm. Als alternatief kunnen zij kiezen voor een elektrische bestelauto. Voor een elektrisch voertuig hoeft men in 2024 ook geen bpm te betalen en vanaf 2025 geldt een vast bedrag van € 360. Dit bedrag zal jaarlijks worden aangepast aan de inflatie.

Subsidies voor elektrische bestelauto’s

Indien u ervoor kiest om dit jaar nog een nieuwe elektrische bestelauto aan te schaffen, kunt u onder bepaalde voorwaarden nog profiteren van de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

De MIA bedraagt dit jaar nog 27% van het investeringsbedrag, verminderd met € 20.000. Vorig jaar bedroeg dit nog 45%, verminderd met € 11.000. De MIA is dus aanzienlijk verlaagd en het is onzeker of deze regeling in 2025 nog zal gelden voor elektrische bestelauto’s. De SEBA biedt een maximale subsidie van 12% van de catalogusprijs, met een maximum van € 5.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *