‘Simpele’ loonaangifte van de baan’

‘Simpele’ loonaangifte van de baan’

Het kabinet koerst niet langer op de invoering van eenduidige loonaangifte. Dat schrijven minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Weekers van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek is gebleken dat er geen noodzaak is voor het systeem. De eenduidige loonaangifte was bedoeld om de administratieve lasten voor werkgevers bij het verwerken van loongegevens te verminderen en het loonsysteem stabieler te maken, weet Boekhouder ZZP

loonaangifte

In het huidige systeem zijn op de 216 miljoen loonaangiftes per jaar 88 miljoen correcties nodig, zo’n veertig procent, stelde het kabinet nog dit voorjaar. Eigenlijk was het de bedoeling per 1 januari 2011 over te stappen op het nieuwe stelsel, maar toenmalig staatssecretaris De Jager van Financiën schoof dat in februari op de lange baan na protesten in de Kamer en in de markt. Zo was het helemaal niet duidelijk of de eenduidige loonaangifte wel haar doel zou bereiken.

Het UWV en de Belastingdienst deden daarop nader onderzoek naar het gebruik en de bruikbaarheid van de polisgegevens die ten grondslag liggen aan het systeem. Daaruit blijkt dat de loonadministratiepraktijk ‘veel gevarieerder’ is dan verwacht. Ook is de kwaliteit van de door de werknemers aangeleverde loonaangiftes sterk verbeterd ten opzichte van de eerdere cijfers, zodat het aantal correcties ‘aanzienlijk’ is gedaald.