Tozo-uitkering zzp’er voor helft belast bij partner

Tozo-uitkering zzp’er voor helft belast bij partner

De zzp’er die in 2020 een Tozo-uitkering heeft gekregen komt vaak bij de jaaropgave voor een verrassing te staan. Heeft u inderdaad een Tozo-uitkering gehad en en heeft u een fiscaal partner dan wordt de helft van de uitkering fiscaal belast bij uw partner. Vele zzp’ers wisten dit niet en hun partner evenmin. Heeft uw partner een veel hoger belastbaar inkomen dan kan het zijn dat hij/zij moet bij betalen voor de Inkomstenbelasting. Het is zinvol om voorlopig even uitstel van aangifte aan te vragen.

Tozo-uitkering zzp'er voor helft belast bij partner

 Tozo-uitkering

De zzp’er kan sinds maart 2020 in aanmerking komen voor de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Hiermee kunt u uw inkomen tot € 1.500 aanvullen. In begin 2020 werd het loon/inkomen van de fiscaal partner nog buiten beschouwing gehouden./ Zodoende hadden veel meer zzp’er recht op de Tozo.

De gemeente houdt er geen rekening mee dat uw fiscaal partner die in loondienst is al een deel van de heffingskorting gebruikt.

Heffingskorting na Tozo-uitkering

Als de heffingskorting al helemaal of deels gebruikt is vanwege inkomsten van de partner zelf, wordt het deel van de Tozo dat aan de partner wordt toegerekend zwaarder belast. Dit wordt zichtbaar bij het doen van de belastingaangifte over 2020.

Wij adviseren als uw partner moet bij betalen door deze Tozo-jaaropgave om uitstel van aangifte Inkomstenbelasting aan te vragen. Dit kan iedereen tot 1 september aanvragen via 0800-0543 of om via uw digid in te loggen bij de belastigdienst.

Online Boekhouden – ZZP-Boekhouder – YouTube

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *