VAR

De VAR staat voor Verklaring Arbeidsrelatie. Het was een document dat in Nederland werd gebruikt om de relatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) te reguleren en te verduidelijken voor de Belastingdienst.

De VAR werd door zzp’ers gebruikt om aan te tonen dat zij zelfstandig werkten en niet in loondienst waren bij de opdrachtgever. Opdrachtgevers gebruikten de VAR om te laten zien dat zij geen loonheffingen hoefden in te houden en te betalen voor de zzp’er.

VAR is nu Wet DBA

De VAR is echter vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Deze wet beoogt een meer specifieke beoordeling van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp’er mogelijk te maken, met als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Onder de DBA worden overeenkomsten tussen opdrachtgevers en zzp’ers beoordeeld op basis van de feitelijke situatie en de aard van het werk.

VAR Zelfstandig ZZP automonteur plaatst wiel
Een VAR verklaring heb je niet meer nodig, maar je moet wel voldoen aan de wet DBA. Boekhouder-ZZP kan je hierbij helpen.

Hoe wij je kunnen helpen met de Wet DBA

Als ZZP’er is het belangrijk om je zaken voor de belastingdienst in orde te hebben en te voldoen aan de Wet DBA. Boekhouder ZZP kan je hierbij helpen door advies te geven over welke stappen je moet nemen om aan de regelgeving te voldoen en ervoor te zorgen dat je overeenkomsten met opdrachtgevers aan de juiste criteria voldoen.

We kunnen je ook assisteren bij het opstellen van contracten en het bijhouden van administratieve documentatie om je positie als zelfstandige te versterken.

Met de expertise van boekhouder ZZP kun je met vertrouwen je onderneming laten groeien terwijl je voldoet aan alle wettelijke vereisten.